טיפול CBT

גבולות בחשיפות – חלק ב’

cbt exposure red lines

 

חלק ב’ של גבולות בחשיפות בטיפול CBT. בחלק זה נעסוק במגוון נושאים כמו שמירה על גבולות המוסר, על אחרים המעורבים בחשיפה ללא ידיעתם ועוד.  אם הצטרפתם כאן, מומלץ לקרוא גם את  חלק א של גבולות בחשיפות. התמונה בעמוד זה באדיבות Simone Berna 

4. גבולות מוסריים. המטופל שלכם מתמודד עם מחשבות טורדניות לגבי המין השני, או לגבי ילדים. החשיפות יעסקו בנושא, למשל, יתכן ותסתכלו יחד על תמונות של גברים ותדרגו את היופי שלהם. אולם, גם אם זה “קטן עליו” וצפייה בסרטונים של גברים מתנשקים תהיה חשיפה משמעותית, לא תרצו לעשות זאת ביחד בהכרח. ויש חשיפות שגם אם הן יעילות, הבעייתיות שבהן עולה על התועלת, גם אם אתם מנחים את המטופל לעשות אותן לבד. למשל הנחייה לראות סרטים פורנוגרפיים היא בעייתית, וכמובן שצפייה בתכנים פורנוגרפיים פדופילים היא מעבר לבעייתית.

5. שמירה על אחרים. חשיפות מערבות לעיתים אחרים, ללא ידיעתם, ועלולות לגרום להם אי נוחות. יש לחשוב על מידת אי הנוחות, לשקול את העלות והתועלת, ואת המידה בה המפגש חורג מהחוויה היומיומית. לדוגמא, אנו משסים פעמים רבות אנשים עם חרדה חברתית בנותני שירות תמימים. בחשיפות “הלקוח הנודניק” המטופל יכול להתבקש להחזיר מנה במסעדה, לתת הנחיות ספציפיות לגבי הקפה, לבקש לעבור מקום פעמיים וכו’. מציק, אבל לא באופן החורג ממנת חלקו הרגילה של מלצר. אם הוא יחזיר שוב ושוב, ידבר בטון לא מכבד וכן הלאה, החשיפה יכולה לעבור את הגבול.

רוב המטופלים מבינים לבד את הגבולות (מן הסתם, הרי הם הפנימו אותם בצורה נוקשה מדי), אולם מדי פעם יש חריגות וחשוב לשים לב לכך. אצל אחד ממטופלי התגלו נטיות נרקסיסטיות מליגניות בעת הטיפול. תגובה של נותן שירות בזמן חשיפה נגעה בפגיעה הנרקסיסטית והוא ביקש להגיב בצורה פוגעת, כך שהמתרגלת הייתה צריכה לעצור אותו. אם אתם מודעים לדפוסים אישיותיים/סכמות שיכולים להיות מופעלים בחשיפה, או שקיים קושי בהבנת נורמות חברתיות, בנו את החשיפה בזהירות רבה. יתכן, כאמור, שהחשיפה תגלה לכם מידע שלא היה ברשותכם קודם לכן. לכן חשוב שתהיו נוכחים בחשיפות עם אחרים, או תגדירו אותן בצורה ברורה ותבדקו מה היה בפועל.

תת סעיף חשוב בשמירה על אחרים הוא נושא הדייטים. פעמים רבות אנו מבקשים מהמטופל להיות נוכח או פעיל באתר הכרויות/אפליקציה או לפנות לאנשים בפועל. חשוב לזכור שיש מישהו בצד השני. גם אם זאת חשיפה נהדרת שאישה עם HOCD תפנה לנשים באתר, הסתפקו בכך שתהיה באתר. אם אתם שולחים מטופל/ת עם חרדה חברתית להתחיל עם אנשים, הנחו להתחיל עם מי שבאמת פוטנציאלי מבחינתם. הקפידו על כללים לדחייה, כך שאם אינם מעונינים, יתנו תשובה מכבדת לצד השני ולא ייעלמו (אלה לפחות הכללים שלי לדייטים, הגדירו את סט הכללים שלכם ושל המטופל יחד).

6. ביטוח. אם החשיפה מחייבת נהיגה, המטופל צריך לנהוג, וברכבו. ליתר ביטחון, בדקו איתו שיש ביטוח בתוקף. ואם נגענו בנושא ביטוח, בשיחה עם חברת ביטוח מקצועי עלה כי נזקים שונים מכוסים על ידי הביטוח של כל מקום ולא על ידי הביטוח המקצועי. לדוגמא, אם אתם או מטופל נפגעים בשטח הקניון, האחריות היא על המקום. ליתר ביטחון, כדאי לוודא זאת מול חברת הביטוח.

7. הגדירו מי צריך להיות ומי לא. נשמע מובן מאליו, אבל לא תמיד ברור למטופל מי צריך להיות שם. כבר יצא לי להגיע לביקור בית כשמבחינתי היה ברור שרק המטופל צריך להיות בבית, ובפועל ההורים/הילדים/בן הזוג היו בבית. הדבר יכול לפגוע כמובן באפקטיביות של הטיפול ובפרטיות של המטופל. מעבר לכך, יתכן והימצאות אחרים במקום עלולה לפגוע בהם. למשל, ילד שנחשף לקשיים שאחד מהוריו מתמודד עמם.  שיח מראש על כך יכול לחסוך אי נעימות רבה.

אהבתם? מוזמנים לפרגן בלייק.
להדרכה או טיפול CBT צרו קשר:
yaellevk@gmail.com
053-4213111 אם איני זמינה טלפונית, נא לשלוח וואטסאפ או SMS

תפריט נגישות

Call Now Button