טיפול CBT

בחייאת זומזום

למרות החיסונים, יתכן שטיפולים עם מסיכות או פגישות זום ימשיכו ללוות אותנו עוד זמן מה. בפוסט הזה (וכיוון שחבל לוותר על כותרת כל כך מגניבה) אעסוק בחלק השני – איך לטפל בזום.

התשובה הפשוטה היא – אותו דבר. יכול להיות שהתשובה שונה מאוד בטיפול דינאמי. אבל בטיפול CBT, שאינו מתמקד בהעברה, אלא בהקניית כלים, לא אמורה להיות בעיה עם כך.

התשובה הארוכה יותר היא – זה אמור להיות אותו הדבר. נכון, יש חלקים חסרים. אי אפשר להציע למטופלים קפה או לחבק אם אתם הטיפוסים המחבקים (אני לפחות רואה את שני הדברים הנ”ל כחשובים בטיפול ובקשר אנושי בכלל), אבל עדיין אפשר לקיים פגישות רגילות. אולי קשה יותר לבצע חשיפות מסוימות, אבל עם קצת יצירתיות אפשר לפתור את רוב הבעיות, או לחכות עד יעבור זעם/להיפגש בחוץ בשביל לעשות את אלו שממש חייבים להיפגש פיזית עבורן.

ובכל זאת. מטפלים ומטופלים רבים נרתעים מפגישות זום. אתרכז בצד של המטפל.

אני אוהבת פגישות וירטואליות. קיימתי אותן הרבה לפני עידן הקורונה, לפני עידן הזום. בסקייפ, ומסיבות פרוזאיות כמו מרחק. זה תמיד היה קסום בעיני שאפשר לעזור לאנשים שנמצאים במדינות אחרות, או שאין להם אפשרות למצוא טיפול CBT מתאים במקום מגוריהם. אם אתרגם זאת ל-ABC, זה יראה בערך ככה:

A או א (האירוע) B או מ (מחשבות/אמונות)  C או ת (תוצאות)
הצעה לטיפול מרחוק

מדהים בעיני שבזכות הטכנולוגיה אדם שנמצא בסין (למשל) יכול לקבל טיפול מתאים בעברית

איזה יופי שאנשים לא מוגבלים לטיפול שנמצא באזור שלהם

כמה אני אוהבת לחיות בכזאת תקופה מגניבה!

איזה כיף שיכולה לטפל מהבית

איזה מגניב שיהיה לי מטופל מסין

מעוניינת להתחיל בטיפול

שמחה

התלהבות

התרגשות

וכעת, בתקופה הנוכחית, ה-ABC שלי יראה בערך כך:

A או א (האירוע) B או מ (מחשבות/אמונות)  C או ת (תוצאות)
מציעה למטופל חדש טיפול בזום

איזה יופי שלא צריכה לטפל עם מסיכה

אני מגינה על עצמי והמשפחה שלי, מפחיתה סיכון לחלות

כמה נחמד ונוח לעבוד מהבית

איזה יופי שלא צריך לשלם לקליניקה

שמחה שיש לי ניסיון בטיפול מרחוק, ומבחינתי אפקטיבי באותה המידה

כיוון שאני נלהבת, נראה לי שאני מצליחה להעביר את ההתלהבות והביטחון למטופל

מעבירה את המסר בביטחון והתלהבות

הקלה

התלהבות

אפשר לראות שהעמדות שלי לגבי טיפול מרחוק מאוד חיוביות. בהתאם למחשבותי, אני מתייחסת לטיפול בזום ככל טיפול אחר, וכך נראים המפגשים שלי.

אם, לעומת זאת, העמדות שלי היו שליליות, ה-ABC שלי יכל להיראות כך:

A או א (האירוע) B או מ (מחשבות/אמונות)  C או ת (תוצאות)
הצעה לטיפול מרחוק

ממדים של תקשורת בינאישית הולכים לאיבוד

זה לא טיפול אמיתי

אי אפשר ליצור קשר טיפולי בזום

הטיפול יהיה פחות מוצלח

עדיף לשבת בחדר עם מסיכות

איזו תקופה גרועה

חוסר התלהבות

דכדוך

הצעה לטיפול פרונטלי, או הסכמה לטיפול בזום, בהסתייגות ניכרת

כתוצאה ממחשבותי, יתכן ולא אסכים לטיפול בזום. במידה וכן, סביר להניח שאעשה זאת בהסתייגות רבה. יתכן ואם אבחר לעשות טיפול בזום, המציאות תוביל לשינוי בעמדות. אך יתכן גם ותהיה נבואה שמגשימה את עצמה: אתייחס מראש לטיפול כסוג ב’, אהיה פחות מושקע בו, ויתכן שהתוצאות (הן תוצאות הטיפול, והן הקשר הטיפולי) יהיו פחות טובות. אם יהיו מכשולים או חוסר הצלחות שאינן קשורות לזום, יתכן ואייחס אותן למדיום, ולא לטיפול עצמו. פרשנויות מעין אלו צפויות לייצר מחשבות שליליות נוספות ולחזק עמדות שליליות לגבי טיפול מרחוק. לדוגמא, בפעם הבאה שתיקרה בפני אפשרות לטפל בזום, יתכן ואחשוב: “הנה, הטיפול ב-X לא הצליח. ידעתי שטיפולים בזום לא עובדים. לא רוצה לטפל כך”.

אז מה עושים אם יש לכם עמדות שליליות לגבי זום?

אופציה אחת היא כמובן לא לטפל בזום. אין חובה, ואפשר לטפל גם פנים מול פנים עם מסכות. אני לא מוכנה כרגע להיפגש בקליניקה אם יש לי ברירה. מנסיוני עם המטופלים המועטים שלא היו מוכנים לזום, אפשר לטפל גם בגינות ציבוריות, ויש לכך גם יתרונות (אין כמו לטפל במטופלת עם OCD של ניקיון וזיהום, בסמוך לפחי זבל. חשיפה משמים).

אופציה אחרת, היא לאתגר את העמדות שלנו. לשם כך, אפשר להשתמש בשני כלים מרכזיים:

למלא דפי ABC, ולאתגר את האמונות שלנו. בדוגמא שהבאתי אפשר לזהות כי עיוות החשיבה “קריאת עתידות” דומיננטי מאוד, ובנוסף יש חשיבת שחור לבן (זה טיפול, זה לא טיפול). לאחר זיהוי עיוותי החשיבה, היינו מאתגרים את המחשבות,  למשל: ” אין לי יכולת לנבא עתידות, ואני לא יכול לדעת אם הטיפול יהיה מוצלח או לא, בלי שבאמת ניסיתי. כדי לבדוק זאת, אני צריך לנסות בכל מאודי ליצור קשר ושהטיפול יצליח”. או: “לאמירה “הטיפול לא אמיתי” אין באמת משמעות. ברור שהטיפול אמיתי אם שני הצדדים מתייחסים אליו כאמיתי. והחובה שלי כמטפל היא להתייחס במלוא הרצינות ולעשות כל שביכולתי כדי לעזור למטופל”.

ניסוי התנהגותי. בניסוי התנהגותי אני כותב מראש מה הניבוי שלי. כלומר, פורט לפרוטות מה הכוונה שלי ב”טיפול לא מוצלח”, “לא אמיתי” וכיו”ב. למשל: המטופל ינשור מהטיפול. הוא לא יעשה שיעורי בית. לא נצליח לעשות חשיפות במפגשים. ולאחר מכן, אני בודק עד כמה הניבויים שלי התגשמו. כדי שלא תהיה הטיה (הנבואה שמגשימה את עצמה), חשוב שאהיה מודע לאפשרות, ואתאמץ, אפילו יותר מהרגיל, הן באלמנט של יצירת קשר, והן בהקניית כלי CBT.

ולסיום, כמה כללים בסיסיים (מאוד) לטיפול בזום:

  1. התייחסו לטיפול כמו כל טיפול אחר. גם מחשבתית (כפי שפורט) וגם פיזית (כפי שיפורט).
  2. דאגו שהחדר ממנו אתם עושים את המפגש יהיה שקט, ושהרקע יהיה הולם. אם אתם לא מרגישים בנוח אם מה שרואים מאחוריכם, יש אפשרות לבחור תמונת רקע לזום.
  3. בהמשך לסעיף הקודם – חשוב שלא יהיו הפרעות. כשאתם בזום, היחס צריך להיות כאילו אתם לא בבית. אם זה לא ריאלי כשיש ילדים בבית, אל תטפלו בשעות שאתם נמצאים איתם לבד.
  4. סגרו חלונות נוספים. בלי הצצות למייל, צלילים של הודעות וואטסאפ וכו’. חשבו מה הייתם עושים במפגש פנים מול פנים עם מטופל. אם לא הייתם עושים זאת במפגש כזה, אל תעשו גם בזום.
  5. התנהגו כפי שהייתם מתנהגים בפגישה “רגילה”. שותים קפה בדרך כלל? תשתו. מסכמים? תסכמו. הדבר חשוב במיוחד למטופלים שראו אתכם בקליניקה. עקביות בתוך כל חוסר הוודאות זה כיף גדול.
  6. אם אתם מסכמים, ידעו בכך את המטופל. שלא יווצר רושם שאתם עושים דבר אחר כשאתם אמורים להיות מרוכזים בו.
    בהצלחה!
    יש לכם שאלות לגבי טיפול CBT מרחוק? רוצים לחלוק את החוויה שלכם? מוזמנים לעשות זאת בתגובות, או לשלוח מייל ל-yaellevk@gmail.com

תפריט נגישות

Call Now Button