טיפול CBT

10 נקודות לטיפול בקושי בקבלת החלטות – חלק א

קבלת החלטות

בחרתי בתמונה של גלידריה לפוסט זה כיוון שהיא ממחישה את הקושי בקבלת החלטות. כמה טעמים, וכולם נראים נפלא!!! איך אפשר לבחור רק חלק מהם? חלק מאיתנו מקבלים את ההחלטה ללא קושי, פשוט בוחרים את מה שאנחנו יודעים שאנחנו אוהבים, או מה שנראה לנו מעניין, ונסגר הסיפור. אחרים יודעים שהמשמעות של כל החלטה היא ויתור על אופציות אחרות, שיכלו להיות טובות יותר. ואם לא אוהב את הטעם שבחרתי, הרי שאתחרט על כך ולא אפסיק לחשוב על כל הדברים הנהדרים שפספסתי.

מטופלים רבים מתקשים  בקבלת החלטות, וטיפול CBT יכול לתת כלים שיקלו על הנושא. הקושי יכול להתבטא בהחלטות קטנות יומיומיות, בצמתי קבלת החלטות בחיים או בשניהם. קושי בקבלת החלטות יכול להוביל להתלבטויות ממושכות ומייסרות, או להימנעות ככל האפשר מקבלת החלטות, גם כשהמחיר גבוה. למשל, תחילת ועזיבת מספר תוכניות לימודים, ולבסוף ויתור על התואר בשל חוסר יכולת להחליט. פגיעה במערכת יחסים רומנטית, עד לכדי סיומה בשל חוסר יכולת להחליט להתחייב ולהתחתן.

אדגים דרך סיפורה של פ, מטופלת שהתקשתה לקבל החלטות, כיצד הקושי משפיע על חיי היומיום. עבור פ, כל ביקור בסופר היה מתיש. היא התלבטה ליד מוצרים רבים: כדאי לקנות את דגני הבוקר האלה או האלה? בדקה והשוותה מחירי מוצרים דומים בדקדקנות. קניית מכשיר סלולארי חדש הייתה משימה כמעט בלתי אפשרית עבורה. בסופר יכלה להגיד לעצמה לעיתים שזה לא משנה ולצמצם את ההתלבטות בחלק מהמוצרים – כאן לא. היא משתמשת הרבה בסלולארי, ויש פרמטרים רבים שצריך לשקול: בטיחות המוצר, עלות, עד כמה הוא נוח לשימוש, מה איכות המצלמה ועוד. עם היצע כל כך גדול וכל כך הרבה פרמטרים, איך אפשר לעשות את הבחירה הנכונה? במשך כשנה היא קראה רבות בנושא, שאלה אנשים אם הם מרוצים מהנייד שלהם והתעניינה בפי’צרים שונים כמו איכות המצלמה בנייד שלהם. רק כשהנייד שלה החל לקרטע קנתה חדש, וגם זאת לאחר שעות של סריקה באינטרנט, וכשהיא חשה חוסר נוחות ואינה שלמה עם בחירתה.

כעת אתן מספר נקודות שיכולות לסייע בטיפול בקושי בקבלת החלטות. הנקודות הן כלליות, וצריך להתאים את הטיפול לקשייו הייחודיים של האדם. למשל, הטיפול יכול להיות באוריינטציה קוגניטיבית ולכלול עבודה על פחד מחרטה, הערכת סיכון מופרזת, או אמונה שיש החלטות נכונות ושגויות בבירור ועלי לחשוב רבות כדי למצוא את התשובה הנכונה. במקרים אחרים הטיפול יכול להיות התנהגותי בעיקרו ולכלול אימון בקבלת החלטות מהירה, כשהמוקד הוא על התרגלות לתחושה הלא נוחה, ולא אמונותיו של האדם.

טיפול בקושי בקבלת החלטות

1. הבינו את המצב ובנו פסיכו-חינוך. הבינו מה נמצא בבסיס הקושי: פחד מחרטה, חלק מ-OCD, חוסר אמונה ביכולת להתנהל בעולם כאדם בוגר. בנו פסיכו-חינוך מתאים. במאמר זה אתייחס לשתי הרצאות בנושא קבלת החלטות. הן, וספרו של דניאל כהנמן: thinking fast, thinking slow נותנים בסיס טוב לפסיכו-אד בנושא קבלת החלטות. ההרצאות לקוחות מספרים, לטעמי הן מסכמות את הנושא היטב, ואלא אם אתם רוצים להתעמק בנושא, די בהן. מיטיבי הלכת מוזמנים לקרוא על maximizers ו- satisficers . במידה והקושי הוא חלק מהפרעה כמו OCD או דיכאון, כמובן שהפסיכו-אד צריך להתייחס באופן מעמיק למצבים אלו, ולהסביר כיצד הם פוגעים בקבלת החלטות.

2. הגדירו מהן ההתנהגויות שמעצימות את הקושי. דברו עם המטופל על התנהגויות היכולות ליצור או להגביר קושי בקבלת החלטות, תנו  דוגמאות, וחשבו יחד מה הוא עושה. גבו את ההשערות הראשוניות שלכם בתיעוד לאורך שבוע, על מנת שתהיה לכם הבנה טובה של האופן בו קבלת ההחלטות שלו נפגעת. בקשו  שיתעד מקרים בהם היה עליו לקבל החלטות, גם קטנות, וכיצד עשה זאת. ציינו כי גם הימנעות היא אסטרטגיית התמודדות המגבירה את הקושי, ובקשו שיתעד גם פעמים שנמנע מקבלת החלטה בשל הקושי. מספר דוגמאות להתנהגויות המגבירות או משמרות את הקושי לקבל החלטות הן: התייעצות עם אנשים רבים. עריכת “דוקטורטים” באינטרנט על הנושא לפני קבלת ההחלטה. חשיבה חזרתית על היתרונות והחסרונות. בדיקת הפריט במגוון אתרים או רשתות. בנקודות הבאות תמצאו דוגמאות נוספות להתנהגויות היכולות לגביר את הקושי.

3. הכירו את הקוגניציות של המטופל. האם יש אמונות התומכות בקושי בקבלת ההחלטות? בחנו זאת עם המטופל, והחליטו אם יש צורך בעבודה קוגניטיבית מעמיקה. דוגמאות לקוגניציות יכולות להיות: “אם אקבל החלטה לא נכונה אתייסר על כך זמן רב” (ואז יש לעבוד גם על מה קורה אחרי קבלת ההחלטה, ראו סעיף 10). “אם אעשה סקר מקיף, אצליח לקנות את המוצר הטוב ביותר”. “אני לא מסוגל לקבל החלטה מהירה” (ואז יש לבדוק לעומק מדוע המטופל חושב כך). דוגמא לכך היא ר, בחורה עם ביקורת עצמית חריפה ופחד לאכזב אחרים. כשהתבקשה בתרגול לקנות במהירות עוגיות לאירוח אנשים בביתה,המחשבות שעלו לאחר מכן היו: “בחרתי עוגיות לא טובות. יתאכזבו ממני. יבינו שאי אפשר לסמוך עלי. זאת תהיה הרגשה איומה”. משקל כבד לבחירה אחת, בפרט שנשמע שהאנשים סביבה מעריכים אותה מאוד.

4. עזרו לצמצם. הפתגם “מרוב עצים לא רואים את היער” תקף  לאנשים רבים עם קושי בקבלת החלטות. בהרצאה מצויינת על פרדוקס הבחירה (אל תוותרו עליה!!!)  בארי שוורץ מספר על חוויה אישית שלו של קניית ג’ינס. הוא משווה בין חווית הקנייה בעבר, כשהיו פחות או יותר שתי אפשרויות, לכיום, כשהמבחר מסחרר. הסיפור ממחיש עד כמה השפע ומגוון האפשרויות הקיימים כיום יכולים להקשות גם על אדם שאין לו קושי אינהרנטי בקבלת החלטות. דברו על כך עם המטופל. אתם יכולים להמליץ לו לראות את ההרצאה או לצפות בחלקים רלוונטים יחד, ולאחר מכן לדון באופן בו שפע האופציות משפיע עליו. לאחר מכן, החליטו יחד איך הוא יכול לצמצם את המבחר.

 

5. בנו מאגר או שיגרה. אחד הדברים שעוזרים לצמצם את המבחר הוא לקבוע מראש את פול האפשרויות. אם הדבר רלוונטי, קבעו יחד כללים גורפים שיהיו תקפים לגבי רוב ההחלטות. למשל, להתעלם מראש מכל האופציות פרט לשלוש בהחלטות יומיומיות. קבעו כללים לגבי החלטות ספציפיות כשאפשר לעשות זאת. למשל, אם המטופל נמנע מאכילה בחוץ בשל קושי לבחור מה לאכול, החליטו יחד על שתיים או שלוש אופציות, למשל: פסטה או ארוחת בוקר.

יכול להיות שאתם או המטופל חושבים שהדבר מגביל ומצמצם. כן ולא. כולנו מצמצמים את האפשרויות במידה זו או אחרת. אנחנו בוחרים פעילות ספורטיבית מבלי שניסינו את כל החוגים ומכוני הכושר שנמצאים סביבנו. הולכים למקומות שאנחנו אוהבים ונהיננו מהם בעבר. עושים קניות ברשתות מסוימות. נוסעים באותה הדרך לעבודה. יש פעמים שאנו מגוונים, אך יש גם יתרונות במוכר, וזה מקל על קבלת ההחלטות. 

אם המטופל פותח יותר מדי אופציות, יתכן ומטרת הטיפול תהיה להביא אותו לצמצום “נורמטיבי”. אם הוא מתקשה גם עם מספר אופציות סביר, יתכן ובתחילת הטיפול אכן נגביל ונצמצם יתר על המידה. זהו שלב זמני, והמטרה היא להגדיל את המנעד בהדרגה. למשל, אם המטופל נמנע מלצאת בערב כיוון שאינו מצליח לבחור מה ללבוש, נגביל את האופציות לשתי אפשרויות בלבד.

 

נחזור ל-פ’. במהלך הטיפול היא רצתה לקנות נעליים. כמו כל החלטה אחרת, קניית נעליים הייתה סאגה עבורה. כעת היא החליטה ללכת לחנות אחת שהיא אוהבת, ולהתעלם מהאחרות. היא אכן מצאה זוג שהיא אהבה, וכשהיא לא הרגישה שהיא חייבת לבדוק ב-7-8 חנויות נוספות, הבחירה הייתה הרבה יותר קלה, ושביעות הרצון שלה גדולה יותר.

בפוסט הבא, נקודות נוספות לטיפול בקושי בקבלת החלטות.

לגירסה למטופלים שכתבתי  בעבר יחד עם ד”ר דני דרבי: https://www.cognetica.co.il/how-to-make-desicions/

אהבתם? מוזמנים לפרגן בלייק.
להדרכה או טיפול CBT צרו קשר:
yaellevk@gmail.com
053-4213111 אם איני זמינה טלפונית, נא לשלוח וואטסאפ או SMS

תפריט נגישות

Call Now Button