החלטתם להביא ילד – מזל טוב. אך לצד השמחה, הריון, לידה והתקופה שאחרי יכולות לעורר קשיים רבים, שמובילים לכך שגם נשים בלי היסטוריה של OCD, הפרעות חרדה או דיכאון מפתחות לעיתים מצבים אלו או חוות קשיי התמודדות ניכרים. לאור ההיסטוריה שלהן וההבנה שהתקופה יכולה לעורר קשיים רבים, נשים רבות עם OCD חוששות מההשפעה של ההריון ומההתמודדות אחרי הלידה, על חומרת ה-OCD. (מאמר זה מתייחס לנשים כיוון שהן בהריון ולרוב הטיפול האינטנסיבי של החודשים הראשונים הוא נחלתן. אולם, גם גברים יכולים לסבול מהתפרצות של OCD בתקופה זו וחלקים של המאמר רלוונטיים גם לגברים).
החשש מובן ביותר. תקופה זו כוללת מנות גדושות של חוסר וודאות, שינויים הורמונאליים, מחסור בשינה, צורך לדאוג ליצור קטן ופגיע, שינוי מהותי בחיים, או בקיצור – גורמים רבים שעלולים להחריף את ההפרעה או להוביל להתפרצות מחודשת אם אינה פעילה כיום. גם נשים שאינן סובלות מ-OCD סובלות לעיתים בהריון ממחשבות טורדניות לגבי מחלות שונות שעלולות להיות לילד, עוסקות בצורה אינטנסיבית בניקיון, בודקות אם הוא נושם וכן הלאה. גורם חשוב נוסף הוא שינויים תרופתיים, כשחלק מהנשים הנוטלות טיפול תרופתי מפחיתות את המינון או מפסיקות כליל בזמן ההריון. מצד שני, האינטנסיביות של הטיפול בתינוק יכולה למתן את חומרת ההפרעה, כשם שאינטנסיביות של עבודה ממתנת את ה-OCD אצל חלק מהאנשים. גם שינויים הורמונאליים יכולים דווקא להקל על הסימפטומים וכך גם שינוי הפוקוס בחיים, תמיכה משפחתית וגורמים נוספים באותה תקופה.
אז האם ה-OCD שלי יחריף אחרי הלידה?
אי אפשר לדעת. מנסיוני בטיפול בנשים עם OCD, יש נשים שחוו התפרצות בהריון או אחרי לידה, אצל אחרות חלה ירידה בעוצמת הסימפטומים או הפוגה כיוון שהנושאים שהטרידו אותן פחות רלוונטים (בדומה לאנשים שחווים ירידה זמנית בעוצמת הסימפטומים בטיול לחו”ל), ואצל אחרות לא חל כל שינוי.
לא קיימים די מחקרים בנושא השפעת הריון והתקופה שאחרי לידה על OCD. מחקר מסוף 2014 בדק את השינוי בעוצמת ה-OCD אצל מעל 500 נשים בהתאם למחזור, הריון ולידה. במחקר נמצא כי 33% מהנשים חוו החרפה של הסימפטומים בהריון, ו-46.6% בתקופה שאחרי הלידה. נשים שחוו הגברה של סימפטומים בהריון הראשון היו בעלות סיכון גבוה פי עשר להתפרצות נוספת מנשים באוכלוסיה הכללית, ונשים שחוו החמרה אחרי הלידה היו בסיכון גבוה פי שש. או אם נסתכל בזווית אחרת, מעל 66% מהנשים לא חוו החמרה בהריון, ומעל 50% לא חוו החרפה אחרי לידה. במחקר מ-2010 שבדק את השפעת ההריון והתקופה שאחרי הלידה על חומרת ה-OCD, 34% דיווחו על החרפה, 22% על שיפור ואצל 43.9% לא חל כל שינוי. כמובן שאם זה ההריון הראשון שלך אי אפשר לדעת באיזו קבוצה את תהיי, ואם זה אינו ההריון הראשון אפשר להעריך, אך לא לדעת בוודאות.
אפשר להפחית הסיכון ל-OCD בהריון או אחרי לידה?
אפשר להפחית את הסיכון, אך לא להעלימו. מודעות לכך שההריון והתקופה שאחריו הן תקופות פגיעות יותר עבורך יכולה לאפשר לך לנקוט פעולות שיפחיתו את הסיכון, ולקבל טיפול הולם במהירות במידה ויש התפרצות של אוסידי. מהן הפעולות שאת יכולה לעשות?
במידה ואת נוטלת טיפול תרופתי, או שהייתה החמרה של ה-OCD בהריון קודם – התייעצי עם פסיכיאטר בעל ניסיון בטיפול ב-OCD בזמן הריון. הפסיכיאטר יוכל לתת לך מידע ולחשוב יחד איתך על הכדאיות של טיפול תרופתי בהריון. בכל מקרה, אין להפסיק על דעת עצמך ובצורה מיידית טיפול תרופתי כיוון שגילית שאת הרה.
ליווי טיפולי. במידה והיית בטיפול ב-OCD בעבר, את יכולה לדבר עם המטפל/ת ולחשוב על ליווי לזמן זה. הליווי הטיפולי לא צריך להיות במתכונת של פגישות שבועיות כמו בזמן הטיפול אם אין צורך בכך, אלא יכול להיות פגישות בתדירות קבועה נמוכה לצורך מעקב, או פגישות במידה ומתעורר צורך. היתרון של פגישות קבועות הוא שהמטפל/ת יוכלו להעריך האם קיימים סימנים לתחילת OCD ולהתחיל בהתערבויות טיפוליות כשעוצמת ההפרעה עדיין נמוכה. במידה ויש לך ניסיון בזיהוי סימפטומים כשהם מתחילים, וסביבה המודעת ל-OCD, רגישה לניואנסים ויכולה לגבות אותך בזיהוי תחילת סימפטומים, יתכן ותעדיפי לקבוע פגישה אם מתעוררת בעיה.
הימנעו מעודף מידע. קיים מידע רב מאוד על הריון ועל החודשים הראשונים של התינוק, או ליתר דיוק – על כל מה שיכול להשתבש. כפי שרבות מכן בטח כבר יודעות, אפשר בקלות לבלות שעות ארוכות באינטרנט, ולרכוש מידע מאיים רב שמזין מחשבות טורדניות. אי אפשר להימנע לחלוטין ממידע, כיוון שהוא חשוב לצורך קבלת החלטות וטיפול בתינוק, אך אפשר לתכנן התנהלות נכונה עם מידע, שלא תכניס אתכן לסחרור. מצאו מקורות אמינים (למשל רופאת נשים ואחות טיפת חלב שאתם סומכים עליהן) והיצמדו אליהם. כמו כן, אפשר לעשות חלוקה עם בן/בת הזוג או קרובי משפחה, להחליט שנושאים מסוימים הם בתחום האחריות שלהם, ולעמוד בכך גם אם הדחף לחפש מידע חזק מאוד.
דאגו לעצמכן בהריון. אוכל, שינה, הפחתת מתח התעמלות וזמן לעשיית דברים שאתן נהנות מהן מסייעים למנוע או לצמצם התפתחות של קשיים שונים כגון חרדות, דיכאון ו-OCD. יתכן ומשמעות הדבר תהיה לעשות שינויים בעבודה או לבקש סיוע מבן/בת הזוג או המשפחה. גם אם קשה לכן לעשות שינויים או לבקש עזרה, שקלו זאת ברצינות, המחיר של פריצה מחודשת של האוסידי או החמרת הסימפומים יכול להיות חמור ולהוביל בכל מקרה למצב בו תצטרכו לעשות שינויים אלו.
קבלו עזרה בטיפול בתינוק. הטיפול בתינוק אינטנסיבי מאוד בחודשים הראשונים, פוגע בשעות השינה ויכול לעורר מתח, לפגוע בתזונה, לא להשאיר לך זמן לעצמך. שינה פגועה, תזונה לקויה ומתח מתמיד הם קרקע פורייה להתפרצות של אוסידי. אל תקחו הכל על עצמכן, דאגו לחלוקת עבודה שתאפשר לכן לישון לפחות 6-7 שעות בלילה (אם שינה קטועה פוגעת בכן – דאגו לשינה רצופה של 6-7 שעות לפחות מספר פעמים בשבוע), לאכול בצורה רגועה ושיהיו לכן מדי פעם מספר שעות שאינכן עם התינוק.
במידה וההפרעה הטורדנית כפייתית מתפרצת שוב, הקפידי על כל הנאמר לעיל, ופני להערכה אצל איש מקצוע המטפל ב-OCD שיוכל להציע לך טיפול מתאים. הטיפול ב-OCD בהריון או אחרי הלידה יכול לכלול טיפול CBT, התערבויות אישיות ומשפחתיות הספציפיות להריון ולתקופה שאחרי לידה, וטיפול תרופתי במידת הצורך.
מתעניינים בטיפול CBT? צרו קשר:
yaellevk@gmail.com
053-4213111 אם איני זמינה טלפונית, נא לשלוח וואטסאפ או SMS