טיפול CBT

טיפול בהתקפי חרדה

טיפול CBT

הדבר החשוב ביותר להבין בטיפול בהתקפי חרדה הוא שלא מטפלים בהתקפי חרדה. זאת נשמעת שורה מתחכמת, אבל היא ממצה את הטיפול כולו. אין בעיה עם התקפי חרדה כשלעצמם, יש לא מעט אנשים שחוו התקף חרדה או מספר התקפי חרדה, זאת הייתה חוויה לא נעימה, אך בכך הדבר נגמר. הבעיה אינם התקפי חרדה אלא כשהם הופכים להפרעת חרדה.

מהי הפרעת חרדה?

הפרעת חרדה היא מצב בו אדם שחווה התקף או מספר התקפים פוחד מהם, ועוסק רבות בפחד ובנסיונות להימנע מהתקפים. בשל המנגנון הנמצא בבסיס התקפי חרדה, ככל שהאדם פוחד יותר מההתקפים ומנסה למנוע אותם, הסבירות שהם יגיעו גדלה. כך, הפרעת חרדה כוללת למעשה שני חלקים: 1. פחד מהתקפי חרדה, עיסוק רב בהם, נסיונות למנוע אותם או לסיים אותם או להגביל השפעתם כשהם מגיעים. 2. לעיתים התגברות תדירות ועוצמת ההתקפים בפועל (חלק זה קיים לרוב, אך לא תמיד). כיוון שהפחד מהתקפי החרדה והעיסוק הרב בנסיונות למניעתם הם שמובילים לפגיעה בחיים, הן כשלעצמם, והן מכיוון שהם מגבירים את תדירות ועוצמת ההתקפים, הם נמצאים במוקד הטיפול.

איך מטפלים בהפרעת חרדה?

הפחד מהתקפי חרדה והנסיונות למנוע או לסיים אותם גורמים לכך שהתקפי חרדה הופכים להפרעת חרדה. הדבר דומה למשיכת חבל עם אדם חזק שאינו מעוניין לנצח, אלא לתת קונטרה בלבד. ככל שאתה תמשוך חזק יותר, הוא ימשוך חזק יותר, אבל אם תעזוב את החבל – המאבק יפסק ותהיה חופשי. על כן, מטרת הטיפול היא לקבל את ההתקפים ולא להתנגד להם.

כדי לקבל את ההתקפים, הטיפול עוסק גם בנסיונות המנע וגם בהתקפים עצמם. בנסיונות המניעה הכוונה היא להתנהגויות או מצבים שהאדם נמנע מהם, או ההיפך, הוסיף לחייו, מתוך מחשבה שכך הוא מצמצם את הסיכוי שיחווה התקף. החזקת כדורי הרגעה בארנק/בקבוק מים/משהו מתוק בתיק, הימנעות מנסיעות רחוקות מהבית, הימנעות מפעילות גופנית ובדיקה תכופה של הדופק הן דוגמאות להתנהגויות אלו. התנהגויות אלו מגבילות את חיי האדם הנוקט בהן, ומגבירות את הסבירות להתקפי חרדה נוספים. בטיפול נמפה התנהגויות אלו על מנת להתחיל לצמצם אותם, להחזיר את החיים למסלול בו היו מתנהלים אלמלא ההתקפים.

למידע נוסף: כיצד הימנעויות והתנהגויות ביטחון מגבירות התקפי חרדה

טיפול בהתקפי חרדה עוסק גם בהתקפים עצמם. מטרת הטיפול היא להתיידד עם הסימפטומים, להבין אותם, לחוות אותם בצורה הדרגתית ונשלטת, תחילה יחד איתי ובהדרכתי, ולאחר מכן גם בתרגילים לעבודה עצמית בין הפגישות. עבודה זו מאפשרת לראות שהתחזיות השליליות אינן מתגשמות, וההיפך, כשהאדם הסובל מהתקפי חרדה מזמין את הסימפטומים ומוכן לחוות אותם לאורך זמן, הוא מתרגל אליהם והם נהיים פחות ופחות מאיימים.

כשהאדם מתמודד בטיפול עם דברים שחשש מהם, ורואה שהוא מצליח והאסון שחשש ממנו אינו מתרחש, מתחיל לחול שינוי. בהדרגה עוצמת הפחד הולכת ופוחתת, ומתחילות להיבנות תחושת מסוגלות, וביטחון של המטופל ביכולת שלו להתמודד עם ההתקפים. כתוצאה של שינויים אלו, בסופו של דבר גם תדירות ההתקפים או הקושי שהם יוצרים פוחתים.

הכנה לחלק ההתנהגותי של הטיפול בהפרעת חרדה

הטיפול אינו מתחיל בשינויים התנהגותיים. בשלב הראשון של הטיפול מוקנה ידע תיאורטי על התקפי חרדה, ונעשית עבודה רבה על התפיסות והאמונות לגבי התקפים וההתנהגויות שפיתח על מנת למנוע אותם כביכול. רק אחרי שהמטופל מבין שהוא אינו נמצא בסכנה ממשית, כיצד ההתנהלות הנוכחית יוצרת את הסבל, וכיצד החלק ההתנהגותי של הטיפול יסייע לו – מתחילים בשינויים התנהגותיים. גם אז, העבודה נעשית בצורה הדרגתית, כשהמטרה היא לכוון בכל פעם להתמודדויות לא פשוטות, אך לא מציפות, על מנת להגדיל את יכולת ההתמודדות עם החרדה, ולא פחות חשוב – את האמונה של המטופל ביכולת שלו להתמודד.

מתעניינים בטיפול CBT?  צרו קשר:
yaellevk@gmail.com
053-4213111 אם איני זמינה טלפונית, נא לשלוח וואטסאפ או SMS

 

תפריט נגישות

Call Now Button