טיפול CBT

כשהתוכן מסווה את ה-OCD

OCD, חרדות, דיכאון

“המחשבה שאולי אני הומוסקסואל אינה נותנת לי מנוח”, “פעולה פשוטה כמו לשלוח מייל לוקחת לי שעות ומתישה אותי. אני לא יכול פשוט לשלוח, אני חייב לבדוק שוב ושוב את מה שכתבתי ולוודא ששלחתי לאדם הנכון”, “אני צריך לחזור על פעולות עד שאני מצליח לעשות אותן בלי מחשבה רעה”,”אני לא מפסיקה לחשוב על היתרונות והחסרונות שלו, ולא מצליחה להחליט אם אנחנו צריכים להיות ביחד או להיפרד”.

 כשמדובר בניקיונות ממושכים, בדיקות חוזרות אם הדלת נעולה והגז כבוי קל יחסית להצביע על כך שמשהו לא בסדר, והמבינים ידעו גם להגיד שמדובר במחשבות טורדניות, כפייתיות או ב-OCD. אולם, OCD, הנקראת בעברית הפרעה טורדנית, היא הרבה יותר מבדיקות או נקיונות. קשה לחשוב על הפרעה ססגונית ומגוונת יותר מ-OCD. מגוון התכנים והביטויים של ההפרעה הוא בלתי נדלה, וגם אחרי שנים של טיפול באנשים עם אוסידי אני נתקלת מדי פעם בביטויים שלא ראיתי בעבר. הפער בין התפיסה המקובלת של OCD לאיך שההפרעה נראית בפועל מוביל לכך שרבים מהסובלים ממנה אינם יודעים להגדיר את הקושי שלהם כ-OCD, ופעמים רבות גם אנשי מקצוע אליהם הם מגיעים לא חושבים על OCD. וכשהבעיה אינה מוגדרת נכון, קשה עד בלתי אפשרי להגיע לטיפול המתאים.

טעות נפוצה שגורמת ל”פספוס” של OCD  והגדרה שגויה של הבעיה היא התייחסות לתוכן המחשבות והשוואתו לדימוי הסטריאוטיפי של OCD. כלומר – ניקיון, סידור, מחשבות מאיימות – OCD. מחשבות טורדניות בנושא זהות מינית, יחסים חברתיים, זוגיות – לא אוסידי. בפועל מה שמשנה אינו התוכן אלא הצורה, כלומר – מחשבות חוזרות ולא נעימות ופעולות חוזרות או הימנעויות שנועדו לבטל או לחמוק מהרגשה לא נעימה. לא משנה על מה חושבים – כל עוד המבנה הזה קיים ועונה על קריטריונים נוספים– מדובר בהפרעה טורדנית והטיפול צריך להתמקד בה ולא בתוכן.

 תשומת לב רבה מדי לתוכן מובילה פעמים רבות לאבחון וטיפול שגויים, שבמקרה הטוב אינם מועילים, ובמקרה הרע עלולים להעצים את האובססיות והעיסוק הכפייתי בהן. הדוגמא הטובה ביותר לכך היא מחשבות טורדניות סביב זוגיות (ROCD). כיוון שהתוכן הוא נורמטיבי, ואנשים רבים מתלבטים לגבי זוגיות, הסובלים מנושא זה חושבים שהם מתקשים להחליט לגבי הזוגיות.  אם הם מגיעים לטיפול, פעמים רבות הוא יהיה טיפול פסיכולוגי שנועד לסייע להם להבין את הקונפליקט שלהם עם זוגיות או לטיפול זוגי שנועד לסייע להם להתמודד עם קשיים בזוגיות ולהצליח להגיע להחלטה. הבעיה היא שטיפולים אלו עושים את מה שאנשים הסובלים מ-ROCD עושים בלאו הכי: לחשוב באופן חוזר על הנושא, לבחון אותו מזויות שונות ולנסות להגיע להחלטה. כיוון שחלק מהמהות של OCD  היא שאין תחושת וודאות, וכל הגעה רגעית לתחושה זו מובילה להתעוררות מחודשת של הספק ושוב לנסיונות לפתור אותו (כלומר, טקסים או פעולה כפייתית) – טיפול שאינו מתייחס לתחושת הספק מכוון למקום הלא נכון ולא יסייע להתמודד אלא רק ילבה את מדורת הספק.

 אז מה עושים? אם אתם חושדים שאתם סובלים מטורדנות וכפייתיות בנושא מסוים, גם אם הוא נראה “רגיל” ו”נורמלי” ולא “אובססיבי”, אתם מוזמנים ללמוד מהי הפרעה טורדנית כפייתית, או להתקשר אלי לקביעת פגישת היכרות בה ננסה להבין יחד במה בדיוק מדובר.

מתעניינים בטיפול CBT?  צרו קשר:
yaellevk@gmail.com
053-4213111 אם איני זמינה טלפונית, נא לשלוח וואטסאפ או SMS

 

תפריט נגישות

Call Now Button