טיפול CBT

מהי חרדת בריאות?

חרדת בריאות

חרדת בריאות היא הפרעה שהסובלים ממנה עוסקים באופן חזרתי בנושא הבריאות. אנשים עם חרדת בריאות חוששים מאוד לחלות במחלה שתפגע באיכות חייהם או תסכן אותם, ועוסקים רבות בחשיבה על הנושא, ובנסיונות לזהות ולמנוע מחלה. לעיתים העיסוק הוא במחלה ספציפית, ולעיתים העיסוק “נודד” מנושא לנושא, בהתאם לתחושות שעולות בגופם, או למידע שנתקלו בו בסביבה. חרדת בריאות כוללת שני חלקים: חשיבה טורדנית וחזרתית על הנושא. התנהגויות שנועדו למנוע או להפחית את הסיכון למחלה. לחילופין, אנשים עם חרדת בריאות יכולים להימנע ממידע בנושאים המאיימים עליהם ומבדיקות רפואיות.

מחשבות טורדניות בחרדת בריאות

יש סיכונים רבים בחיים, יכול להיות שתידרס מחר, יכול להיות שתחלי במחלה קשה, יכול להיות שבן זוגך יעזוב אותך, יכול להיות שהילד יטבע, יכול להיות ויכול להיות… כדי לחיות חיים תקינים ולהצליח ליהנות מההווה, אנחנו צריכים להדחיק במידה מסוימת את הקטסטרופות שעלולות לקרות. אין פירוש הדבר שאנחנו לא מודעים אליהן או נוהגים בחוסר זהירות, אלא שהמחשבה עליהן היא במידה, וכשהדבר נחוץ.

לדוגמא, כשאני עומד לחצות כביש, אעדיף לעבור ברמזור או מעבר חצייה, ובכל מקרה אסתכל ימינה ושמאלה לפני שאעבור. אני לא חושב לעומק על כך, ואיני מדמיין את עצמי נפגע על ידי רכב, אבל המודעות נמצאת שם ואני פועל לפיה. באופן דומה, לרוב אנשים מודעים לכך שהם יכולים לחלות, אך עוסקים בשמירה על בריאותם באופן רוטיני ומבלי לייחס לכך משמעות, למשל לוקחים ויטמינים או מורחים קרם הגנה. המחשבות על הבריאות נעשות דומיננטיות יותר כשמשהו משתבש, למשל כשאני חולה. גם אז, לרוב המחשבות והפעולות תואמות למצב, למשל מחשבה שאני מצונן והליכה לרופא.

בחרדת בריאות, הפילטרים הפנימיים מסננים מידע בצורה תקינה ברוב הנושאים, למשל רוב האנשים עם חרדת בריאות לא יעסקו יתר על המידה במחשבה על תאונת דרכים. אולם, בכל הנוגע לבריאות, הפילטרים לא עובדים כמו שצריך. מידע שאמור להיות מסונן מהתודעה נשאר פעיל, ובמוחם של אנשים עם חרדת בריאות עולות לעיתים תכופות מחשבות מאיימות בנוגע לבריאות, וסיכונים בריאותיים אפשריים. לעיתים המחשבות מתמקדות במחלה לא נעימה, לרוב מדבקת, כמו הרפס, אך לרוב המחשבות מתמקדות באפשרות של מחלה קטלנית וחשוכת מרפא. רבים מהסובלים מחרדת בריאות עוסקים למשל במחשבות על סרטן. למרות שיש צורות קלות וניתנות לריפוי, המחשבה הולכת לרוב לכיוון של סרטן סופני, לאחר סבל רב.

כאמור, המחשבה עצמה אינה מופרכת, אנשים חולים בסרטן. אולם הזמן שהאדם עוסק במחשבה אינו פרופורציונאלי, הערכת הסיכון מופרזת, והמחשבה מתעוררת בתגובה לטריגרים רבים. אדם ללא חרדת בריאות יחשוב על סרטן לעיתים נדירות יחסית, למשל כשהוא קורא על אדם חולה סרטן, שומע שאדם בסביבתו חלה בסרטן, או כשהוא עושה בדיקות רוטיניות. המחשבה תעבור במהרה, והוא לא יתפוס עצמו כנמצא בסיכון, אלא אם יש סיבה לחשוב אחרת (למשל בדיקות שנמצאו לא תקינות). אצל אדם עם חרדת בריאות המחשבה תעלה בתגובה לטריגרים רבים, פנימיים וחיצוניים: שמש תעורר מחשבה על סרטן עור, קרח יזכיר את הקמפיין להעלאת מודעות ל-ALS  ויעלה חשש בנושא, ירידה במשקל תעלה פחד מסרטן ועוד ועוד. המחשבה לא תעבור במהרה, אלא תעלה תגובה רגשית עזה (למשל חרדה) והאדם יעסוק בה לאורך זמן ובצורה חזרתית.

התנהגויות כפייתיות בחרדת בריאות

התנהגויות כפייתיות הן התנהגויות חזרתיות, שנועדו להרגיע חשש או ליצור תחושה שלמה ו”נכונה”. אנשים עם חרדת בריאות נוטים לבדיקות חזרתיות, שנועדו להרגיע את החשש שלהם מפני מחלה. לרוב הם יודעים שהחשש מופרז, והבדיקות נועדו להרגיע אותם ואינן נובעות מצורך בריאותי ממשי, אולם החרדה עזה, ואין להם דרך אחרת להפיגה, כך שהם עושים את הבדיקות בכל זאת.

חלק מהבדיקות נועדו כדי לבדוק שהאדם אינו חולה, למשל בחינה מדוקדקת של הגוף כדי לראות אם יש שינוי כלשהו (במשקל, בנקודות חן, בתחושות פנימיות…). בדיקות אחרות נועדו לבדוק מה יש לאדם, או אם המצב תקין, כשהוא נתקל בסימפטום כלשהו. למשל קריאה באינטרנט כשיש כאב ראש, כדי להבין ממה הוא נובע, ועל מה הוא עלול להעיד.

לרוב הבדיקות קשורות למחשבות ונועדו להרגיע אותן. לעיתים המחשבות מופיעות באופן ספונטני. פעמים אחרות יש תחילה טריגר כלשהו, למשל סימפטום פיזי או מידע על מחלה, הוא מעורר את המחשבות הטורדניות בנושא בריאות, והן מעוררות בתורן את הבדיקות הכפייתיות. פעמים אחרות, אין טריגר לבדיקות, והן מתרחשות באופן אוטומטי, כי האדם רגיל לכך. למשל, הפניית תשומת הלב לתחושות הגוף כדי לוודא אם הכל תקין, או שיש כאב או תחושה לא נוחה העלולים להעיד על בעיה.

הימנעויות בחרדת בריאות

רבים מהסובלים מחרדת בריאות עושים יותר מדי: קוראים יותר מדי לאינטרנט, הולכים יותר מדי לרופאים. אך חלק מהאנשים עם חרדת בריאות הולכים לקיצוניות אחרת ונמנעים מעיסוק בבריאות, גם כשהדבר יעיל ושומר עליהם. ההימנעות נובעת מכך שהם יודעים שעיסוק בבריאות מעלה אצלם חרדה, וכך, הם מעדיפים להימנע לגמרי מהנושא, כדי לא לעורר את החרדה. הם יכולים להימנע מבדיקות שגרתיות, שיחות בנושאי בריאות וביקור אצל רופאים גם כשיש סימפטום בריאותי כלשהו. הימנעות זו עלולה להיות בעייתית, ולהוביל לכך שבעיות בריאותיות לא יאותרו ולא יטופלו עד שיחמירו מאוד.

הימנעות נוספת בחרדת בריאות היא הימנעות מופרזת מכל דבר העלול לפגוע באדם. רובנו מנסים להיזהר במידה זו או אחרת, משתדלים להמעיט במאכלים מטוגנים למשל, להימרח בקרם הגנה כשאנחנו בשמש, להמעיט בדיבור ממושך בסלולרי ללא אוזניה או דיבורית וכן הלאה. אצל אנשים עם חרדת בריאות ההימנעות מופרזת, ויכולה לגזול מהם משאבים רבים ולשבש את חייהם. לדוגמא, אדם הפוחד מסרטן עור יכול להימנע כמעט כליל משהות בחוץ כשיש שמש. הוא לא יסתפק בהימנעות מהליכה לים בשעות הים, אלא ימנע ממצבים שרוב האנשים לא ישפטו כמסוכנים, למשל נהיגה ברכב לעבודה בשעות היום. כך, הוא יסע לעבודה בשעה מוקדמת מאוד, ויחזור לאחר השקיעה.

מתעניינים בטיפול CBT?  צרו קשר:
yaellevk@gmail.com
053-4213111 אם איני זמינה טלפונית, נא לשלוח וואטסאפ או SMS

 

תפריט נגישות

Call Now Button