טיפול CBT

רופאים ואנשים עם חרדת בריאות

רופאים וחרדת בריאות

חרדת בריאות הוא מצב שהסובלים ממנו חוששים לעיתים תכופות שקיימת אצלם בעיה רפואית חמורה שלא אותרה. לרוב החשש הוא ממחלה מסכנת חיים, אך לעיתים גם מחלות מדבקות כמו הרפס או סימפטומים שאין להם הסבר רפואי יכולים להטריד.

אנשים עם חרדת בריאות מבצעים התנהגויות רבות שנועדו לעזור להם להגיע לוודאות ולהרגיע את החרדה. אחת ההתנהגויות הרווחות היא ביקורים תכופים אצל רופאים, שנעשים ממניעים כפייתייים. הטריגר לביקור הוא סימפטום חדש או שינוי בסימפטום קיים, או פשוט עליה ברמת החרדה בשל מחשבות על נושאי בריאות. לעיתים הם רוצים לבדוק את הנושא ברצינות ומבקשים את כל הבדיקות האפשריות. פעמים אחרות הם יודעים שלביקור אין תכלית רפואית, בין אם כי עשו כבר את כל הבדיקות, ובין אם כי הם יודעים שהביקור נובע מחרדה פר-סה. במקרים אלו הם מודעים לכך שמטרת הביקור היא הרגעת החרדה, כשאם הרופא יגיד להם שהכל בסדר, הם יוכלו לנשום לרווחה לזמן מה.

למרבה הצער לרוב חרדת הבריאות, אינה מדוברת בין הרופא והחולה. קיימים מקרים בהם הרופא מציין בפני המטופל שמדובר בחרדה וממליץ על טיפול פסיכולוגי או פסיכיאטרי מתאימים. אולם לרוב יש התייחסות קונקרטית לתלונות הרפואיות בלבד. התייחסות זו מובילה לכמה תוצאות בעייתיות:

תלות ברופא וחיזוק חרדת הבריאות

חלק מהרופאים מרגיעים את המטופל הסובל מחרדת בריאות. לעיתים מתוך מודעות לקושי ורצון לסייע, פעמים אחרות ההרגעה אינה מכוונת, אלא נובעת מכך שאין סימפטום משמעותי. במקרים אלו, נוצר פעמים רבות דפוס בו האדם מגיע לרופא לצורך הרגעה כשהחרדה מציפה. במקרה זה הרופא משמש בתפקיד סוחר סמים, הנותן למטופל את הסם שהוא מחפש – וודאות ורגיעה. וכמו שימוש בסמים, גם דפוס זה מקל זמנית, אך משמר את הבעיה.

חוסר אמון במערכת הרפואית

גם רופאים הם בני אדם. חלק מהמטופלים עם חרדת בריאות יכולים להיות מתישים – הם מגיעים לעיתים תכופות, משתחלים בין התורים, מפרטים את הסימפטומים לפרטי פרטים, שואלים שאלות חוזרות ועוד. כשהרופא עמוס במטופלים (תמיד), יודע שהמטופל שמולו מגיע לעיתים תכופות וללא צורך רפואי ממשי, והולך (מתנצלת על הבוטות) לבלבל לו את המוח, יתכן שהוא לא יתייחס בסבלנות. כשחוסר הסבלנות ניכר הדבר מגביר את החרדה אצל הסובל מחרדת בריאות. הוא מרגיש שלא מתייחסים אליו ברצינות, ועלול לשקוע בפירוט יתר או ויכוחים עם הרופא כדי לנסות לקבל יחס רציני. הדבר יוביל לרוב להגברת חוסר הסבלנות וכתוצאה להגברת התסכול של המטופל.

סיבה נוספת לפגיעה באמון במערכת הרפואית היא התייעצויות מרובות עם רופאים שונים. כשאין סימפטום ברור לגמרי, רופאים שונים יכולים לפעול בדרך שונה. אחד ישלח לבדיקות, אחד יגיד שאין מה לעשות, אחר יציע טיפול תרופתי, ואחר טיפול אלטרנטיבי. ההתייחסויות השונות יכולות לערער את האמון ברופאים, דבר שיגביר את החרדה ואת הניסיונות להגיע לוודאות.

בדיקות וטיפולים מיותרים

רוב האנשים עושים סינון פנימי, ואינם מגיעים לרופא בשל כל סימפטום פיזי, אלא רק אם הוא משמעותי מספיק לדעתם. אצל חלק מהסובלים מחרדת בריאות הרף שונה, והם יגיעו לרופא גם על סימפטומים שאחרים יראו כזניחים. רופאים פועלים מנקודת הנחה לא מודעת שהמטופל עשה את הסינון, ואם הגיע אליהם עם סימפטום לא מוסבר, פעמים רבות ישלחו אותו לבדיקות או ימליצו לנסות טיפול מסוים (למשל לנסות טיפול תרופתי או שינויים בתזונה). בשל הרף השונה, חלק מהבדיקות וההמלצות יכולות להיות מיותרות, לעורר חרדה, לייצר תופעות לוואי או ליצור הגבלות מכבידות (למשל שינויים בתזונה).

כשהאדם הסובל מחרדת בריאות חושש ממחלה ספציפית, למשל סרטן, יתכן והוא יבקש בדיקות ספציפיות שנועדו לשלול את האבחנה. חלק מהרופאים יענו לבקשת המטופל, וישלחו אותו לבדיקות שלא היו מציעים לאדם אחר באותו המצב. לרוב הבדיקות מיותרות, וחלקן יכולות להיות פולשניות, ליצור סבל מיותר או אף להוביל לסיכון פיזי. מעבר לכך, הבדיקות יכולות ליצור תחושה שהרופא מודאג, ואולי אני באמת חולה במחלה מסוכנת, בעוד שבפועל המניע לבדיקות הוא יחס האדם ולא מצבו הבריאותי.

הגברת חרדת הבריאות

כל הגורמים שפורטו, בתוספת הנטייה של חלק מהאנשים להסתכל לבד על תוצאות של בדיקות רפואיות ולתת משמעות הרת אסון לחריגות מהנורמה, יכולים להגביר את החרדה. בדיקה חיובית או אמירה מרגיעה מרופא יכולים להפחית את הקושי זמנית. אולם הדרך עד לרגיעה יכולה להיות רצופת חרדה. מעבר לכך, כפי שפורט, התנהלות כפייתית מול מערכת הרפואה יכולה להוביל לתסכול, קושי ופגיעה באמון במערכת הרפואית מחד, וחיזוק התלות בהרגעות מצד שני.

אם האמור לעיל מוכר לכם, ואתם מרגישים שהתנהלותכם מול רופאים פוגעת בכם ומגבירה את הקושי, הגיע זמן לשנות. אתם מוזמנים ליצור איתי קשר כדי לקבל מידע על טיפול CBT בחרדת בריאות. הטיפול נותן כלים להתמודדות טובה ויעילה יותר עם חרדת הבריאות, ונוגע ביחס לרופאים ובגורמים רבים נוספים המחזקים את חרדת הבריאות.

מתעניינים בטיפול CBT?  צרו קשר:
yaellevk@gmail.com
053-4213111 אם איני זמינה טלפונית, נא לשלוח וואטסאפ או SMS

 

 

תפריט נגישות

Call Now Button