יתכן ואתם מכירים את הסרטון stop it שמלגלג בחן על מטפלי CBT. אני אוהבת את הסרטון הזה, כי הוא מתאר לא רע (כמובן בהקצנה, ובצורה מצחיקה מאוד) את אחד העקרונות המרכזיים של טיפול CBT: מיקוד. בני אדם הם יצורים מורכבים, וההכשרה של פסיכולוגים הופכת אותנו למודעים מאוד למורכבויות, לדינאמיקות, לניואנסים, למקומות מהם אפשר לגדול ולהתפתח. מעבר לכך, לפעמים הביטויים של ההפרעה עצמה זועקים לפרשנות דינאמית: OCD של מחשבות טורדניות של אלימות כלפי עצמי או האחר הוא דוגמא הבולטת לכך. איך אפשר להישאר בסימפטום כשברור שהתוכן מייצג קונפליקט? גם מהלך הטיפול יכול לגרום לאי נוחות רבה למטפל דינאמי. מה המשמעות וההשלכות על הקשר של עשיית חשיפה המעוררת רגשות קשים אצל המטופל? מה זה אומר על התוקפנות של שני הצדדים, האם כוחות המטופל יספיקו, האם יש כאן שחזור של יחסים עם אם נוקשה ומענישה בעבר?
כל הנ”ל וחלקים רבים אחרים יכולים להיות חשובים ותקפים, ויתכן מאוד והמטופל יפיק מהתייחסות לממדים אלו, אבל זו לא המטרה בטיפול CBT. המטרה היא שיפור מהיר בסימפטום שהמטופל ציין כבעייתי, וכדי לעשות זאת צריך להתעלם מהשאר, כל עוד הדבר אינו פוגע ביכולת לקיים טיפול. ומה לגבי כל השאר? כמו שמטפל ב-OCD אמר לי, משפט שנשמע לי מתריס בזמנו, אך כעת אני מבינה את האמת העמוקה שבו: “אם הוא יצטרך טיפול אחרי שה-OCD ישתפר, הוא יוכל לפנות לטיפול אחר”. מנסיוני, אני יכולה להגיד שאחרי שהקושי המרכזי מוסר, לאדם יש מרווח פנימי לעסוק גם בנושאים סבוכים יותר. פגשתי מטופלים רבים שהסימפטום הפך לשער כניסה לעולם הטיפול (כשלעיתים הטיפול נמשך אצלי, ולעיתים הופנו לטיפול דינאמי). כמובן שהדבר לא קורה תמיד, ויש לא מעט אנשים ששמחים בחלקם ומפסיקים את הטיפול לאחר שהגיעו לשיפור משמעותי בסימפטום. יכול להיות שכמטפלים נראה נושאים נוספים שכדאי לעבוד עליהם, אבל חשוב לזכור שהמנדט הוא של המטופל ולא שלנו.
בנוסף לראייה השונה לגבי מטרת הטיפול ורוחב היריעה שלו, גם אישיות המטפל יכולה להקשות על מעבר לטיפול CBT. אנשים הולכים לכיוונים שמתאימים לאישיות שלהם באופן טבעי. מטפלים דינאמיים נדרשים להיות עם סבלנות רבה, יכולת לדחיית סיפוקים, שמירת מידע בזיכרון, העלאת השערות מורכבות. תכונות אלו מחוזקות במהלך ההכשרה והעבודה בתחום. בטיפול CBT לעומת זאת המטפל צריך להיות אקטיבי ודרקטיבי, להיות ב-doing ולאו דווקא ב-being. הקצב השונה של הטיפול, האקטיביות וההיצמדות למציאות יכולים להיות קשים למטפלים דינאמיים (וכמובן, ההיפך נכון).
ולבסוף, שינויים אינם דבר קל. עזיבת המוכר והידוע לי והתנסות בשיטה שונה יכולה לעורר חרדה. וכשאנחנו חרדים, קל לחזור למוכר, בפרט כשיש לנו עוד סיבות טובות לעשות זאת, כפי שפירטתי לעיל. כדי להתמודד עם אתגרים לא פשוטים אלו, חשוב שהטיפול ילווה בהדרכה צמודה, שתסייע הן בהבנת ויישום הטכניקה הטיפולית, והן באתגרים הפנימיים שעולים עם המעבר לטיפול בעל אופי כה שונה.
על מנת להצליח להתנסות באמת בגישה אחרת, כשעולות שאלות ופורמולציות דינאמיות, על המטפל לשים אותן בצד לזמן מה, ולחזור להתייחסות של טיפול קוגניטיבי התנהגותי. למשל, יתכן שתעלה מחשבה לגבי שחזור בטיפול של היחסים עם אם תובענית, כשמהטופל מרצה, משחק את תפקיד “הילד הטוב” ואינו נותן ביטוי לחלקים אחרים שלו. יתכן ומחשבה זו נכונה, אך מבחינת טיפולית היא אינה רלוונטית כרגע, ואיננו מתייחסים אליה כל עוד המטופל משתף פעולה עם הטיפול ומתקדם. המטרה תהיה לדבוק בתוכנית הטיפולית כדי להגיע לשיפור בסימפטומים.
אם הטיפול אינו מצליח כפי שציפיתם, זה יכול להיות מפתה לראות זאת כראיה לכך שיש צורך בעבודה דינאמית. כדי לאפשר לעצמכם ללמוד ולהתנסות טיפול אחר, חשוב שתהיו מודעים לנטייה זו, ותסכימו להסתכל על הבעיות בפריזמה של טיפול CBT ולא של טיפול דינאמי. למשל, לבדוק אם הגדרתם את החשיפה בצורה טובה, אם הסכמתם על צורת דיווח מתאימה, האם המשפחה משתפת פעולה עם ההפרעה ועוד, במקום להניח שהטיפול אינו מתאים או שאין די בו. חשוב לזכור שפעמים רבות טיפולים, מכל סוג, לא הולכים “לפי הספר”, אך עם בירור ועבודה, הטיפול “עולה על המסלול”. אם תגיעו לטיפול עם פתיחות מחשבתית ונכונות לנסות, טיפולים שלא “עבדו” כפי שציפיתם יכולים להיות הזדמנות מצוינת ללמידה.
במידה וכל האופציות מוצו, וגם המטפל וגם המדריך, המיומן ב-CBT, סבורים שטיפול CBT אינו הטיפול המתאים כעת, וטיפול מסוג אחר יסייע למטופל, אפשר לשקול אופציות אחרות. חשוב שהשינוי ידובר עם המטופל, ולא שתהיה זליגה איטית לכיוונים אחרים. אולי הדבר נשמע מובן מאליו, אבל קל מאוד לזלוג מעט הצידה מהפרוטוקול כדי לברר על היחסים עם המשפחה, ואז לקשר את הביצוע החלקי של שיעורי הבית לכך וכן הלאה. כשקיימת מיומנות, ואתם מרגישים יציבים ובטוחים בגישה, אפשר לשקול שילוב כיוונים נוספים בזהירות, אך בשלב התחלתי, כשאתם מתנסים בגישה זו, כדאי לצמצם כיוונים אלו ככל האפשר.
מתעניינים בטיפול CBT? צרו קשר:
yaellevk@gmail.com
053-4213111 אם איני זמינה טלפונית, נא לשלוח וואטסאפ או SMS