טיפול CBT

תשובות לשאלות נפוצות על טיפול ב-OCD

אני יודע שחלק מטיפול CBT ב-OCD הוא להיחשף למחשבות הטורדניות מבלי לבצע טקסים. איך הטיפול יכול לעזור לי אם אין לי טקסים, רק מחשבות טורדניות?

אחת הטעויות הנפוצות לגבי OCD היא להתייחס רק למה שמתרחש באופן פיזי כטקס. בפועל, טקס הוא כל מה שהסובל מאוסידי עושה כדי להקל על המצוקה שהוא מרגיש. לפעמים הטקס הוא אכן פיזי (למשל לחזור על פעולות,, נקיונות אינטנסיביים, סידור…) אך פעמים רבות הטקס הוא מנטאלי, כלומר, מתרחש במחשבתו של האדם ואינו כולל ביטויים פיזיים. למרות החזות השונה, המהות היא אותה מהות, ובטיפול לומדים בין היתר כיצד להתמודד בצורה שונה עם המצוקה, ולא “לענות” למחשבות ולנסות להרגיע את המצוקה בעזרת טקסים.  

מה משך הטיפול באוסידי?

אין תשובה אחידה, הדבר תלוי בגורמים רבים כגון: עוצמת האוסידי, פרק הזמן שאני סובל מההפרעה, המוטיבציה שלי לעבוד כדי לשנות, האם אני נוטל טיפול תרופתי מתאים במידה ויש צורך בטיפול, התמיכה הסביבתית ועוד. באופן גס אפשר להגיד שטיפול ב-OCD הוא מורכב וממושך יותר מטיפול בחרדות, וכדאי להביא בחשבון סדר גודל של 8-99 חודשים לפחות, כשהטיפול יכול להיות קצר או ארוך יותר. ניתן לשער השערה מושכלת יותר לאחר היכרות והבנת המצב, וגם הערכה זו יכולה להשתנות לאחר תחילת הטיפול, כשרואים את מידת המחויבות של האדם לטיפול, וכיצד הטיפול משפיע עליו.

אני פוחד מהחלק בטיפול ב-OCD בו נחשפים למחשבות הטורדניות, האם יש טיפולים אחרים שיכולים לעזור?

חשוב להבין שכל אדם עם OCD פוחד מהטיפול. אם הוא לא היה פוחד, הוא כבר היה משנה את זה לבד, בלי עזרה. בהתאם, כל מטפל שעובד עם אנשים הסובלים מאוסידי מודע לקושי, והנו בעל ניסיון בתמיכה, עידוד וסיוע בהתמודדות עמו. אין פירוש הדבר שמטרת הטיפול היא להעלים את הפחד או כל קושי רגשי אחר, המטרה היא להיות יחד עם הקושי ולעזור לך להתמודד עמו, כדי שתוכל לעשות זאת בסופו של דבר בכוחות עצמך ועל ידי כך להפחית את ההשפעה של ה-OCD על חייך. כמו כן, פעמים רבות רצוי (ובמקרים חריפים, חובה) לשלב טיפול תרופתי יחד עם טיפול ה-CBT. הטיפול התרופתי מפחית את עוצמת הקושי לרמה נסבלת יותר, והדבר מאפשר ללמוד את הכלים להתמודדות עם ה-OCD בצורה קלה ויעילה יותר.

האם אפשר להצליח בטיפול ב-OCD בלי לקחת טיפול תרופתי?

אי אפשר לתת תשובה אחת שמתאימה לכולם. חלק מהאנשים יכולים להגיע לשיפור משמעותי ללא טיפול תרופתי, ואחרים לא. ברמות חומרה גבוהות (שנמדדות על ידי קריטריונים שונים כמו הפגיעה בתפקוד, כמות הזמן ביום שמוקדשת ל-OCD, יכולת התנגדות לאובססיות ולטקסים ועוד) מומלץ להתחיל את הטיפול יחד עם טיפול תרופתי. בחלק מהמקרים זו אינה המלצה אלא חלק בלתי נפרד מהטיפול, וחלק מהמטפלים (ואני ביניהם) לא יסכימו להתחיל טיפול ללא ליווי של טיפול תרופתי, בין אם בשל סכנה הנשקפת לאדם ובין אם כי הסיכויים לטיפול מוצלח הם קלושים. במקרים פחות חריפים לא ניתן לדעת. חלק מהאנשים משתפרים בטיפול CBT בלבד, ואצל אחרים לא חל די שיפורר ללא טיפול תרופתי. לא ניתן לדעת מראש את התגובה לטיפול, יש הבוחרים להתחיל מראש בשילוב הטיפולים, כיוון שזו הדרך הבטוחה והיעילה ביותר, ואחרים מעדיפים להתחיל ללא טיפול תרופתי. במידה ומתחילים בטיפול CBT ללא תרופות, המודל שאני עובדת לפיו הוא שאפשר לנסות כ-3 חודשים ללא טיפול תרופתי, ובמידה ואיןן שיפור מספק, עושים עצירה לחשיבה ובודקים אם הטיפול יעיל מספיק בדרך זו או לא.

האם אחרי טיפול לא יהיה לי יותר OCD או שזה תמיד יהיה ברקע?

התוצאה הסופית של הטיפול משתנה מאדם לאדם. אצל חלק ההפרעה נעלמת, אך אצל הרוב התוצאה של טיפולל מוצלח היא הפחתה משמעותית בחומרת ההפרעה, אך לא היעלמותה. בטווח הארוך, מטרת הטיפול אינה חיים ללא OCD, הפרעה טורדנית כפייתית היא נטייה שאי אפשר להעלים, ולאורך החיים יתכן שיהיו אפיזודות בהן היא תתפרץ. אולם, בטיפול נרכשים כלים לא רק להתמודדות מיידית, אלא גם להתמודדות עם אפיזודות חוזרות. התמודדות טובה ומהירה עם אפיזודות בהן האוסידי פורצת, לעיתים לבד ולעיתים תוך חזרה למספר פגישות טיפוליות, מקצרת את משכן, עוצמתן ותדירותן.  

קראתי הרבה על OCD ולא מצאתי את סוג המחשבות והטקסים שאני עושה. יכול להיות שזה לא אוסידי אלא משהו אחר?

אין תשובה כללית ונכונה לכולם, יש להגיע לאבחון מסודר על ידי איש מקצוע על מנת להבין במה מדובר אם המצב אינו ברור. מספר המחשבות הטורדניות והטקסים הוא עצום. כל מחשבה יכולה להיהפך למחשבה טורדנית, וכמובן שאי אפשר למפות ולכתוב את כל המחשבות האנושיות. לכן, לא כל סוגי המחשבות הטורדניות יופיעו במאמרים וספרים על הפרעה טורדנית כפייתית, וגם אם לא מצאתם בדיוק את הנושא שאתם מתמודדים עמו, אי אפשר להסיק מכך לכאן או לכאן. מצד שני, יש הפרעות אחרות שיכולות להיות בעלות מאפיינים דומים ל-OCD, למשל דאגות אינטנסיביות בהפרעת חרדה כללית (GAD). אבחון על ידי איש מקצוע כמו פסיכולוג, פסיכיאטר או עו”ס יסייע להבין במה בדיוק מדובר.

הייתי בטיפול פסיכולוגי שעזר לי מאוד בתחומים שונים בחיים, אבל לא ב-OCD. איך אני יכול למצוא טיפול שיעזור להתגבר על ה-OCD, והאם יש בכלל תקווה לאור זה שהטיפול הפסיכולוגי שעזר בכל כך הרבה דברים אחרים לא עזר בזה?

 אפשר להקביל טיפול פסיכולוגי לטיפול רפואי. לכל רופא יש תחום התמחות, וגם בתוך התחום, יש רופאים המתמחים בתת תחום מסוים. רופא יכול להיות אורתופד מצוין, אבל אין פירוש הדבר שתלכו אליו לטיפול בבעיית לב. יתכן גם שלמרות הניסיון הטוב שלכם עם אותו אורתופד תעדיפו ללכת לאורתופד אחר לטיפול בבעיות הברכיים, כיוון שהרופא האחר הוא בעל שם ספציפית בתחום זה. באופן דומה, ישנם סוגים שונים של טיפולים פסיכולוגים, וכדי שהטיפול יצליח, חשוב להגיע למטפל בעל ניסיון וידע בתחום שאתם צריכים בו עזרה. ישנם טיפולים פסיכולוגיים לא ממוקדים,שמסייעים בשינויים כוללים, לא בתחום ספציפי. טיפולים פסיכולוגים אלו מסייעים בתחומים רבים, אולם אינם נותנים כלים ספציפיים להתמודדות עם OCD ולכן לעיתים לא די בהם כשמדובר באוסידי. אם הייתם בטיפול פסיכולוגי שסייע לכם בנושאים אחרים, זה אומר שיש לכם כוחות ויכולת לשנות שיעמדו לשירותכם ויעזרו לכם להתמודד עם ההפרעה במידה ותגיעו לטיפול מתאים בה. טיפול CBT הוא הטיפול הפסיכולוגי היעיל ביותר כיום ב-OCD, ולכן כדאי לחפש מטפל שזוהי שיטת הטיפול המרכזית שלו. מעבר לבחירה בשיטת הטיפול, חשוב לברר מה הניסיון והידע של המטפל ב-OCD. כל מטפל מתמקד בתחום או תחומים שונים ובקי בהם יותר מבאחרים, מטפלים עם ניסיון רב בטיפול ב-OCD מכירים את הדקויות והניואנסים הרבים של ההפרעה, דבר המאפשר לבנות טיפול מדויק ככל הניתן.

מתעניינים בטיפול CBT?  צרו קשר:
yaellevk@gmail.com
053-4213111 אם איני זמינה טלפונית, נא לשלוח וואטסאפ או SMS

 

תפריט נגישות

Call Now Button