כשאנשים לא מרגישים בנוח במצב מסוים או חוששים שהשתתפות בו תפגע בהם, באופן טבעי והגיוני הם נוטים להימנע ממנו או לפתח אסטרטגיות התמודדות שונות אם אינם יכולים להימנע. חרדה חברתית אינה יוצאת מכלל זה, הסובלים ממנה חווים איום במצבים חברתיים שונים, ובהתאם נמנעים מהם או מפעילים אסטרטגיות שנקראות בשפה המקצועית התנהגויות ביטחון, שנועדו לדעתם לסייע להם לצלוח אותם בשלום. חשוב להבין שהמצב האובייקטיבי אינו משנה אלא החוויה הסובייקטיבית של האדם עצמו. למשל, יתכן שנשים רבות יתפסו גבר עם חרדה חברתית כמושך פיזית ומשעשע, אולם הוא חווה עצמו ככעור וחסר מיומנות לתקשר עם בנות המין השני ולכן ירגיש חרדה וימנע ממפגשים רומנטיים.
מהן הימנעויות והתנהגויות ביטחון?
הימנעות בחרדה חברתית היא הימנעות ממצבים שהסובל מההפרעה חושש או מרגיש לא בנוח בהם, או מאספקטים מסוימים במצב. למשל, יתכן ואדם עם חרדה חברתית ימנע באופן גורף ממפגשים חברתיים גדולים כמו חתונות, ויתכן והוא יגיע לאירועים אלו אך ימנע מחלקים מהם, למשל לא ירקוד או לא ילך לבופה לבד אלא “יגרור” אתו מישהו.
התנהגויות ביטחון הן התנהגויות הגורמות לסובל מחרדה חברתית להרגיש בטוח יותר, כיוון שהוא סבור שהשימוש בהן מוביל לתפקוד טוב יותר, מסווה את העובדה שהוא חרד או פשוט מאפשר לו להימנע מחלקים מסוימים במצב ולווסת על ידי כך את עוצמת החרדה. מספר דוגמאות להתנהגויות ביטחון הן: היצמדות למספר משפטים “בטוחים” והיעדר דיבור ספונטני במפגש ראשוני עם אדם חדש, עם הכניסה לעבודה מדי בוקר או בפגישה רנדומאלית עם מכרים. להיות עסוק מאוד בטלפון הסלולארי במצבים בהם אני מרגיש לא בנוח. השקעה רבה במראה החיצוני לפני דייטים בתקווה שהצד השני יתרכז במראה החיצוני שלי ופחות במה שיש או אין לי להגיד.
גם הימנעויות וגם התנהגויות ביטחון מובילות לפגיעה בנוקט בהן. לעיתים הפגיעה היא מיידית, כלומר, ההימנעות או התנהגות הביטחון פוגעת בתפקוד ומגבירה את החרדה. דוגמא לכך היא אי הגעה ליום הולדת של חבר שאני מאוד רוצה להיות בו, כיוון שאני יודע שיהיו בו בחורות שאיני מכיר ואני חושש שארגיש חרד מאוד, אבקר את עצמי ולא אוכל להתנהג באופן חופשי. המחיר של הימנעות יהיה מיידי ויכול להיות מוגבל לביני לביני (למשל ביקורת עצמית, צער שאיני נמצא שם) אך גם להוביל למחיר ממשי, למשל כעס או עלבון של החבר עלי ופגיעה ביחסים כיוון שנמאס לו שאני מאכזב אותו שוב ושוב.
פעמים אחרות התנהגויות ביטחון והימנעויות “עובדות” בטווח הקצר, אך מהוות פקטור חשוב בהעצמת החרדה לאורך זמן. למשל, יתכן שארגיש יותר בנוח ללכת ברחוב כשבחרתי בגדים שאני מרגישה בהם לא בולטת, אך הדבר ימשיך לחזק את החרדה שלי ממצבים בהם שמים אלי לב. התנהגויות ביטחון והימנעויות יכולות לחזק את החרדה גם דרך השפעה על התפקוד שלי והאופן בו החברה תתייחס אלי בהתאם. למשל, אם אמנע מקשר עין בדייטים ואשחק בעצבנות עם חפצים על השולחן במקום להתמקד במי שנמצא מולי, הדבר יפחית את הסיכוי שהצד השני ירצה לראות אותי שוב. כשאדחה שוב ושוב על ידי בחורות שיצאתי איתן לדייט הדבר יחזק את תפיסתי שאיני טוב עם בנות המין היפה ואת החרדה ממפגשים עמן.
מתעניינים בטיפול CBT? צרו קשר:
yaellevk@gmail.com
053-4213111 אם איני זמינה טלפונית, נא לשלוח וואטסאפ או SMS