טיפול CBT

סוגי דיכאון

סוגי דיכאון

דיכאון אינו הפרעה אחידה, אלא שם כולל למצבים שונים. הסיווג לסוגים שונים חשוב משתי סיבות. ראשית, לא כל סוגי הדיכאון נראים כמו דיכאון “קלאסי”, כך שיתכן ואדם הסובל מדיכאון לא ידע להגדיר זאת לעצמו, ולכן לא יחפש טיפול מתאים. הכרת סוגי הדיכאון יכולה לסייע באבחון. שנית, הטיפול, הן הפסיכיאטרי והן הפסיכולוגי, משתנה לפי סוג הדיכאון, וחשוב להבין במה מדובר על מנת להגיע לטיפול נכון.

סוגי דיכאון

דיכאון מג’ורי

דיכאון זה, המוכר בשם “דיכאון קליני” הוא אוסף תסמינים  המובילים לפגיעה ניכרת בחיי האדם. דיכאון מג’ורי יכול להיות קצר, אפיזודה או מספר אפיזודות חולפות, או דיכאון ממושך המלווה את האדם לאורך זמן. דיכאון מג’ורי הוא מצב מובחן, השונה מהמצב הרגיל של האדם. לרוב כשמדברים על דיכאון מתכוונים לדיכאון מג’ורי. דיכאון זה יכול לכלול מרכיבים פיזיולוגיים (פגיעות גנטית לדיכאון) וריאקטיביים (תגובה לאירועים בסביבת האדם). פעמים רבות קיימים בעברו של האדם גורמים שהפכו אותו לפגיע לדיכאון, והטיפול יכלול בהתאם התייחסות גם לקושי בהווה וגם למקורותיו.

דיסתימיה

דיסתימיה הוא מעין דיכאון קל וממושך, אפילו כרוני. הדיכאון אינו כולל בהכרח סימפטומים פיזיים, ותפקודו של האדם יכול להיראות תקין כלפי חוץ (למרות שפעמים רבות, תפקודו נפגע בדרכים עדינות, שהוא אינו בהכרח מודע אליהן, ומבין אותן רק לאחר שחל שיפור במצב). דיסתימיה יכולה להתקיים במשך שנים, ולכלול מצב רוח ירוד, תפיסה עצמית שלילית ודימוי עצמי ירוד. בניגוד לדיכאון, אין כאן מצב מובחן השונה מהנורמה הרגילה של האדם, אלא מצב מתמשך. לכן, פעמים רבות אנשים עם דיסתימיה חושבים שזאת האישיות שלהם, ואינם מחפשים טיפול, למרות שהם יכולים להיעזר בו.

דיכאון אחרי לידה

דיכאון זה מתקיים בהריון או בשנה האחרונה לאחר הלידה (קיימים מחקרים המצביעים על כך שדיכאון אחרי לידה יכול להתחיל אף מעבר לשנה הראשונה שלאחר הלידה). דיכאון זה יכול לכלול מרכיבים חרדתיים או עצבנות חזקים. לעיתים חלק מהסימפטומים יהיו מוסתרים בשל תנאי המצב, למשל יתכן ולא תיראה שינה מרובה או נסיגה מתפקוד, אך הדבר נובע מכך שהאישה חייבת לטפל בתינוק, ולו הייתה יכולה, הייתה ישנה שעות רבות ותפקודה היה נפגע. הביטוי השונה וההיעדר של חלק מהסימפטומים יכול להוביל לכך שהדיכאון לא יאובחן. דיכאון זה יכול לנבוע משילוב גורמים שונים, וביניהם שינויים הורמונאליים בהריון ולאחר הלידה, שינוי בסדרי החיים הרגילים (לדוגמא, יציאה לחופשת לידה וניתוק מהסביבה הרגילה למספר חודשים), פגיעה בשעות השינה, קושי בטיפול בילד, בדידות, העדר תמיכה ועוד.

דיכאון עונתי

לרוב מדובר בדיכאון חורף, אך הוא יכול להופיע גם בקיץ. דיכאון זה קשור לעונת השנה, וכולל מרכיבים פיזיים בולטים, למשל שינה מרובה וחשק עז לאכול פחמימות. הטיפול בדיכאון זה מתייחס גם למקור הביולוגי, למשל בדיכאון חורף הטיפול יכול לכלול פוטותרפיה, טיפול בעזרת אור חזק, כיוון שככל הנראה שעות האור המועטות יותר בחורף, ועוצמתו הפחותה, תורמים לדיכאון זה.

דיכאון פסיכוטי

בדיכאון חריף עלולה להיות פגיעה בביקורת המציאות. בדיכאון “רגיל” הפרשנויות של האדם לגבי עצמו והעולם הן מחמירות ויכולות להיראות משונות, אך עדיין יש להן אחיזה במציאות. למשל, אדם מדוכא יכול לראות עצמו ככישלון למרות שבפועל יש לו קריירה טובה, משפחה אוהבת וחיים חברתיים פעילים. אולם, הוא ידע לבסס את דבריו על המציאות, למשל, להסביר שהוא רואה את עצמו ככישלון בהיבט המקצועי כיוון שהוא משווה עצמו לחברים שמרוויחים יותר ממנו. בניגוד לכך, המחשבות בדיכאון פסיכוטי הן מוזרות ומנותקות מהמציאות, למשל מחשבה שאני חסר כל, למרות שבפועל יש לי עבודה וכסף בבנק, או מחשבה שאיברי הפנימיים נרקבים.

מאניה דפרסיה וציקלותמיה

מצבים אלו אינם מאופיינים בדיכאון בלבד, אלא גם בצד השני – מאניה או מצב רוח מעורר ומרומם יתר על המידה. אנשים המתמודדים עם מצבים אלו “נזרקים” מצד לצד, ובמצבים המרוממים עלולה להיות פגיעה בביקורת המציאות של האדם. מצבים אלו, הן מבחינת הביטוי שלהם, והן מבחינת הטיפול, שונים ממצב בו קיים דיכאון בלבד, ולא אפרט אודותיהם כאן.

 

שאלות לגבי דיכאון

השאלות החשובות הראשונות לגבי דיכאון הן מהו סוג הדיכאון, ומהי עוצמתו. כדי להגיע לטיפול המתאים ביותר לדיכאון, חשוב לא לעצור בשאלות אלו, אלא להבין ולהכיר את הדיכאון לעומק. להלן מספר שאלות חשובות בנוגע לדיכאון, אך הפירוט רחוק מלהיות מלא, ואיש מקצוע הבקיא בתחום יגדיר את הדיכאון בצורה מדוקדקת, שתאפשר להתאים את הטיפול הנכון ביותר.

האם הדיכאון הוא המצב המרכזי, או נגזרת של מצב אחר?
האבחנה החשובה הראשונה היא האם הדיכאון הוא המצב הראשוני, או שהוא נובע מקיום מצב אחר. דיכאון הנובע מסיבות ביולוגיות או כתגובה לאירועי חיים שונים הוא דיכאון ראשוני, והטיפול צריך להיות בו. בניגוד לכך, לעיתים קרובות דיכאון הוא נגזרת של מצב פסיכיאטרי אחר, למשל חרדה חברתית שלא טופלה. במקרה וזה המצב, הטיפול המרכזי צריך להיות בקושי האחר, מתוך מחשבה ששיפור בו יוביל לשיפור הדיכאון. הדבר אפשרי בחלק מהמקרים, אך לעיתים חומרת הדיכאון מחייבת עבודה ישירה עליו, גם אם ברור שהוא אינו הסיבה, ורק לאחר השיפור, או במקביל לעבודה על הדיכאון, אפשר לטפל בקושי שיצר את הדיכאון.


האם קיים מצב רפואי המסביר את הדיכאון?
בעיה בבלוטת התריס, מחסור בויטמינים או מצבים רפואיים אחרים יכולים ליצור סימפטומים הנראים כמו דיכאון. על כן, חשוב לבדוק את מצבו הרפואי של הסובל מדיכאון כדי לשלול גורמים אחרים.


מהי עוצמת הדיכאון?
הבנת עוצמת הדיכאון חשובה על מנת להחליט אם הטיפול צריך לכלול טיפול פסיכיאטרי, ואם כן – מאיזה סוג. בעוצמות נמוכות של דיכאון, הטיפול יכול לכלול טיפול פסיכולוגי בלבד (למרות שגם בדיכאון נמוך, תרופות יכולות לחולל הבדל דרמטי). בעוצמות גבוהות יותר, לרוב יהיה צורך בטיפול פסיכיאטרי, בשילוב עם טיפול פסיכולוגי.

מתעניינים בטיפול CBT?  צרו קשר:
yaellevk@gmail.com
053-4213111 אם איני זמינה טלפונית, נא לשלוח וואטסאפ או SMS

 

תפריט נגישות

Call Now Button