טיפול CBT

טיפול במשבר

משבר נפשי

“אחרי הפרידה הרגשתי שהחיים שלי מתפרקים”, “אחרי הלידה הייתי כל כך מדוכאת שבקושי הצלחתי לתפקד, ובכיתי בלי הפסקה”, “אחרי ההתקף לא הייתי מוכן לצאת מהבית”, “הפעולות הכי קטנות נראו לי בלתי אפשריות”.

 אירועי חיים שונים או חוויות פנימיות עלולות להוביל לעיתים למשבר רציני שישפיע על החיים בצורה דרמטית. התערבות מיידית וממוקדת שתעזור “לעלות על הסוס” חזרה יכולה למנוע סבל רב, לשפר את ההתמודדות ולקצר משמעותית את משך המשבר. להלן מספר דוגמאות:

 א’, שלא סבל מקשיים מיוחדים בתחום הנפשי לאורך חייו פוטר מהמקום בו עבד מעל עשור והתקשה למצוא עבודה חדשה. לאחר מספר שבועות של חיפוש עבודה א החל לשקוע לדיכאון. הוא נואש מהתקווה למצוא עבודה ואת האופטימיות של ההתחלה החליפו מחשבות כמו: “אני מבוגר מדי, אף אחד לא ירצה אותי”, “לא קוראים לי לראיונות עבודה, אני פחות טוב מאחרים”, “בכל משרה יהיה מועמד מוצלח יותר ממני, בחיים לא אתקבל”. שגרת היום שהקפיד עליה בהתחלה התמוססה, הוא החל לבלות ליד הטלוויזיה, בוהה במסך, עד שעות מאוחרות, קם בשעות מאוחרות יותר ומעביר את רוב היום בבטלה חסרת תכלית. הוא התרחק ממפגשים משפחתיים ומפגשים עם חברים כיוון שהתבייש במצבו, ודחה בכעס את נסיונותיה של אשתו לדובב אותו ולהוציאו מהבית. לטיפול הגיע שלא מרצונו, אלא בלחץ אשתו. בטיפול, שארך כשלושה חודשים, הוא למד לזהות את ההשפעה ההרסנית של מחשבותיו ושל שגרת יומו על מצב רוחו. בשלב הראשון הוא התחייב לשמור על שגרת יום שכללה שינה וערות בשעות שמתאימות לו יותר, ביצוע פעולות יומיומיות של תחזוקת הבית, מפגשים חברתיים ופעילות גופנית. יחד עם זה הוא התחייב גם לשלוח 3 קורות חיים מדי יום ולכתוב את מחשבותיו בזמן שהוא עושה זאת. מצב רוחו החל להשתפר, למרות שעדיין נותר שפוף. בשלב זה החלה עבודה על מחשבותיו השליליות והוא למד לא לראות אותן כמציאות אלא כאפשרות אחת, לצד אפשרויות רבות, סבירות יותר, למשל “חיפוש עבודה לוקח זמן. זה שלא מצאתי עד כה לא אומר שלא אמצא לעולם”, “יש לי ניסיון רב, אני טוב במה שאני עושה ויש לי המלצות שיוכיחו זאת, ארשים מראיינים רבים”. כשהחל לאמץ חשיבה אחרת הוא יכל לראות גם שהוא לא עושה את כל שהוא יכול כדי למצוא עבודה, והחל להשתמש במשאבים נוספים שברשותו, כמו בקשה מחברים להפיץ את קורות החיים והרשמה לקבוצות חיפוש עבודה ברשתות החברתיות.

 בן זוגה של ד’ החליט לסיים את הקשר לאחר שלוש שנים, כשנושא המגורים יחד עלה על הפרק. ד’ הרגישה שהיא לא יכולה לחיות בלעדיו. תחילה היא ניסתה לשכנע אותו לחזור, עד שבשלב מסוים הוא אמר לה שהיא מטרידה אותו וביקש שלא תיצור עמו קשר. משלא הצליחה לעמוד בכך הוא הפסיק לענות לה וחסם אותה מהפייסבוק ומהוואטסאפ. ד’ שקעה במחשבות בלתי פוסקות על למה זה קרה, ועל העתיד העגום הצפוי לה בתחום הזוגי – אם הוא אהב אותה וסיים את הקשר, על מי היא יכולה לסמוך? היא איבדה עניין בעבודתה, איבדה את התיאבון וירדה במשקל, התקשתה להירדם בלילה בגלל מחשבות על הנושא, והתהלכה כסהרורית במהלך היום. היא הגיע לטיפול כיוון שלא רצתה להמשיך לסבול. בחודשיים הראשונים הטיפול התמקד במצב המשברי, כש-ד’ למדה לזהות מתי היא שוקעת למחשבות, להתנגד לפיתוי לעשות זאת ובמקום לחזור למתרחש בהווה ולא לנסות להבין ולפתור את השאלה שהטרידה אותה. יחד עם זה היא הסכימה להוסיף לשגרת היומיום שלה פעילויות שנהנתה מהן בעבר והפסיקה לעשות, ולהיות מרוכזת בהן ולא במחשבות ככל הניתן. שינויים אלו הובילו לשיפור במצב רוחה ולירידה בזמן שעסקה במחשבות. לאחר שהרגישה שמרבית המשבר מאחוריה ד’ החליטה להמשיך בטיפול, כיוון שהבינה שיש לה דפוס בעייתי במערכות יחסים שעלול לפגוע גם בקשרים הבאים.

 כפי שאפשר לראות בדוגמאות אלו, ההתערבות יכולה להיות נקודתית והטיפול יסתיים לאחר המשבר, אך במקרים אחרים לאחר ההקלה במשבר הנקודתי ניתן להמשיך בטיפול בקשיים שהיו ברקע והובילו למשבר בסופו של דבר. במאמר זה עסקתי בהתמודדות עם משבר של האדם עצמו, אולם יש חשיבות רבה גם לסביבה, ועל כך אפרט בכתבה נפרדת.

מתמודדים עם משבר? צרו קשר לצורך התערבות קצרה וממוקדת. במידה וכרגע אינכם יכולים להגיע לטיפול, ניתן להתחיל בטיפול בסקייפ או בביקורי בית במידה ואתם גרים באיזור השרון. ניתן להתקשר ל-053-4213111 או להשאיר פרטים בטופס הבא ואחזור אליכם:

מתעניינים בטיפול CBT?  צרו קשר:
yaellevk@gmail.com
053-4213111 אם איני זמינה טלפונית, נא לשלוח וואטסאפ או SMS

 

תפריט נגישות

Call Now Button